20 minuter kontra 24 timmar

Graderna tickar neråt -5 -10 -15 och så vidare... Det är kallt. Nästan till och med riktigt svinkallt.
 
För en stund sen så skulle jag ta sista kvällspromenaden med Nisse. Skrev en Fb status om att varken han eller jag tycker om kyla och hellre skulle stanna inne om det gick.
 
Jag klädde iaf på mig. Dunjacka. Tjocka strumpor. Fleece under jackan. Mössa. Vinterskor. Halsduk.
 
Svor en liten ramsa över det här helvetes vädret och så gick vi ut.
 
Ögonen rann av kylan. Kinderna sved av kylan. Nisse lyfter tassarna HÖGT av kylan. Vi tycker INTE om kylan!
 
Vi tog den snabba kvällrundan! Den tar ca 15-20 minuter beroende på hur mycket man ska snusa. Sen kunde vi lugnt gå in och sätta oss i värmen igen.
 
Men det finns många som inte kan gå in. Som inte kan sitta i ett varmt rum. Som inte kan ta dagen förgiven. Som inte ens har en tidning att linda in sina frusna fötter i.
 
Jag tycker det är fruktansvärt att det finns personer som tvingas sova utomhus för att det inte finns något för dem. Vad är det för samhälle vi lever i?
Sova i -20 grader.... vaknar man ens? De har ingen tjock dunjacka eller sovsäck som tål ner till -35.... De har inte raggsockor som är torra när de ska somna. De har inte rena kläder som håller kylan borta bättre än smutsiga.
De har bara sig själv och tilliten att försöka överleva ännu en natt och en dag och ytterligare en natt och så vidare.
En del nätter kanske de kan få komma in på ett härbärge om de lyckas få tag i pengarna som det kostar.
 
Jag mår faktiskt illa av att det ser ut som det gör!
 
I den bästa av världar skulle ingen behöva frysa ihjäl för att de inte har tak över huvudet och värme kring kroppen.
 
En del säger: Hemlösa får skylla sig själv.
 
NEJ!!!
 
Det finns en del, ytterst få, som själv väljer att hålla sig utanför socialsystemet. Och varför då? Ja det kan bara de själva svara på. Kanske är det så att de har blivit "blåsta" så många gånger i sitt liv så att de inte längre orkar försöka förstå det. Kanske har den en psykisk sjukdom som gör att de inte kan förstå vad som krävs av dem. Kanske har de blivit av med allt och inte orkar ta sig igenom det. Vem vet? Endast de själva.
 
Men många vill ha sitt eget kryp in men kan inte få det. Det finns ingen inkomst. Det finns inget i deras framtid som hjälper den. Det finns inget jobb. Det finns inget. INGET. Och vem kommer någon vart utan nåt?
 
Jag hoppas att vintern inte skördar allt för många på grund av kylan. Och jag önskar att härbärgen blev fler och att det innebar att många fler iaf fick sova en natt i lugn och ro. Värme. Ett mål mat. Trygghet. Någon som ser dem.
 
Jag önskar verkligen ingen att vara hemlös. Det är inte värdigt!! Det är inte mänskligt. Det är INTE OK!
 
 
 
1 Lina:

skriven

Nä fy så hemskt med hemlösa....å det är så kallt nu åxå..

hoppas ni mår bra, och haft en fin jul, kram kram L

Svar: Ja det är fruktansvärt :(
I övrigt har vi haft en skön jul och en fin nyårskväll. Önskar er ett härligt nytt 2015.
Kram
Tjejmorsan

2 Marie-Louise:

skriven

Jag kan bara instämma i dina ord. Ingen borde behöva vara hemlös, alla borde få ha tak över huvudet och en varm säng att sova i. Kram

Svar: Ett tak borde som sagt vara allas rättighet. Och en säng är sen bonus <3 Men ingen borde behöva frysa ihjäl iaf. Är så glad att det finns frivilligorganisationer som hjälper Sthlms Stad när de uppenbarligen inte kan tillgodose behovet själva. Kram
Tjejmorsan

Kommentera här: