Svart guld!!

Tänk ibland stämmer ordspråket bra: once you go black - You never go back ;) 
Ja det kan finnas fler en ett sätt att tänka kring det, förstås, men.... 
 
I mitt fall så gäller det en kombination av lakrits och kola = Sann kärlek! 
 
Och i helgen som var fick jag inspiration inför lakritsfestivalen (vi var där på lördagen). På fredagskvällen gjorde jag en supergod lakritskola och även lakritsmaränger. GOD DAMN vad gott det blev. 
En del av lakritskolan, chokladdoppade jag och strödde på lite flingsalt = YUMMIE!! 
 
Peter gav tummen upp!
Barnen gav tummen upp!
 
5 dl grädde
5 dl socker
3 tsk pressad citron
2 msk vit sirap
4-5 tsk Kung markattas lakritspulver
 
Svart karamellfärg (på slutet)
 
Koka ihop alla ingredienser förutom karamellfärgen i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka tills kolan går att göra kulprov med. 
Jag brukar ha ett par isbitar i vattenglaset som jag gör kulprov i. Då blir det extra kallt och jag kan få en aning om "hur" kolan blir. 
När den klarar kulprovet så rör ner svart karamellfärg till önskad styrka på färgen. 
Jag har i nästan en hel (liten) flaska. 
 
Häll ut smeten i tex. folieformar som du klätt med bakplåtspapper. Det ska bli lite höjd på kolan. 
 
När den svalnat kan du skära upp den i bitar. Vill du chokladdoppa den? 
Smält då choklad över vattenbad, gärna en mörk choklad, och ta två gafflar som du doppar ner kolabiten i chokladen med. Låt rinna av och sätt dem en bakplåtspappersklädd skärbräda (tex). 
Strö på lite flingsalt och låt dem stelna. 
 
 
Galet gott!!
 
Vill du göra lakritsmaränger.. dem har jag egentligen inget recept på.. 
 
Men, jag gör så här: 
 
3 äggvitor
2 dl socker
några droppar pressad citron
2 tsk kung markattas lakritspulver
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Vispa i socker och citronsaft samt lakritspulvret. 
När massan är fluffig och kletig så spritsar jag ut den på bakplåtspapper. 
Grädda i 100 grader i ca 50 minuter. Låt dem gärna stå kvar i ugnen över natten. 
 
 
Ät och njut!!
 
Kram från mig

Kommentera här: